• امروز : شنبه - ۱ اردیبهشت - ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 20 April - 2024

اخبار ویژه

پنجمین نشست “دین و چالش های روز” ویژه برنامه “چهارشنبه های اعتقادی” با موضوع “تأثیر مبانی اندیشه مدرن بر جامعه اسلامی ایران و راه کارهای برون رفت از آن” با ارائه حجت الاسلام دکتر سیدمهدی علیزاده موسوی برگزار گردید. پنجمین نشست “دین و چالش های روز” ویژه برنامه “چهارشنبه های اعتقادی” با موضوع “تأثیر مبانی اندیشه مدرن بر جامعه اسلامی ایران و راه کارهای برون رفت از آن” با ارائه حجت الاسلام دکتر سیدمهدی علیزاده موسوی برگزار می شود. چهارمین نشست “دین و چالش های روز” با موضوع “روش های طراحی و گسترش شبهات دینی در جامعه” با ارائه حجت الاسلام دکتر سیدهاشم جزی برگزار گردید. پنج شنبه های میدانی با موضوع “ایده‌ها و شکاف‌ها در پژوهش مذاهب اسلامی” توسط سرکار خانم دکتر فاطمه فاطمی برگزار گردید. چهارمین نشست “دین و چالش های روز” با موضوع “روش های طراحی و گسترش شبهات دینی در جامعه” با ارائه حجت الاسلام دکتر سیدهاشم جزی برگزار می شود. پنج شنبه های میدانی با موضوع “ایده‌ها و شکاف‌ها در پژوهش مذاهب اسلامی” توسط سرکار خانم دکتر فاطمه فاطمی برگزار می گردد. خطبه فدکیه یک مکتب اعتقادی است. سومین نشست “دین و چالش های روز” با موضوع «معنویت های نوظهور و چالش های فرهنگی و هویتی» با ارائه حجت الاسلام دکتر «محمدتقی سبحانی» برگزار شد.

8

حجت الاسلام دکتر محمدتقی سبحانی: تحول در علوم انسانی در گروه تحول در علم کلام است

  • کد خبر : 700
  • ۰۲ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۵:۰۸
حجت الاسلام دکتر محمدتقی سبحانی: تحول در علوم انسانی در گروه تحول در علم کلام است

به گزارش روابط عمومی انجمن کلام اسلامی حوزه، حجت‌الاسلام محمدتقی سبحانی، رئیس پژوهشکده کلام اهل‌بیت علیهم السلام پژوهشگاه قرآن و حدیث، در اولین جلسه کارگاه آموزشی مدرسه تابستانی کلام امامیه در مشهد با موضوع رسالت های متکلمان در زمانه ما گفت: اگر به نخستین حرکات علمی در جهان اسلام توجه کنیم، با دو دانش مواجه […]

به گزارش روابط عمومی انجمن کلام اسلامی حوزه، حجت‌الاسلام محمدتقی سبحانی، رئیس پژوهشکده کلام اهل‌بیت علیهم السلام پژوهشگاه قرآن و حدیث، در اولین جلسه کارگاه آموزشی مدرسه تابستانی کلام امامیه در مشهد با موضوع رسالت های متکلمان در زمانه ما گفت: اگر به نخستین حرکات علمی در جهان اسلام توجه کنیم، با دو دانش مواجه می‌شویم و با همین دو دانش است که تمام نیازهای معرفتی اسلامی پوشش داده می‌شود. این دو دانش عبارت‌اند از؛ کلام و فقه.

دکتر سبحانی اظهار داشت: دو مفهوم در این موضوع وجود دارد؛ اول) دانش کلام و دوم) روزگار ما، تعریف روزگار که از چه مختصاتی برخوردار است تا ضرورت سخن گفتن از کلام در این روزگار به میان می‌آید.

نائب رئیس انجمن کلام اسلامی حوزه با بیان این‌که در صده‌های اول اسلامی نیاز به دانشی وجود داشت که بتواند از دین اسلام دفاع کند، افزود: در تحقیقات مختلفی نشان داده شده است که دانش کلام می‌تواند عهده‌دار این مسئولیت باشد. علوم دیگری اندک‌اندک وارد علوم اسلامی شدند که به علوم دخیله معروف هستند، مانند؛ فلسفه، دانش اخلاق و عرفان.

ایشان در ادامه سخنان خود گفت: دانش کلام و فقه تغییرات مختلفی از ابتدا داشته‌اند و امروزه با تغییر دامنه‌ای از علم کلام مواجه هستیم که تشخیص دادن آن از فلسفه و عرفان و علوم دیگر مشکل است. این آشفتگی در روش‌شناختی و قلمروشناختی یکی از بحرانهای جدی امروزه است.

حجت‌الاسلام دکتر سبحانی در تعریف دانش کلام در روزگار ما اظهار داشت: منظور از دانش کلام، دانشی است که درباره معارف اعتقادی نه مباحث عملی بحث می‌کند. منظور از روزگار ما نیز شرایط جهان اسلام است، شرایطی که در دو صده گذشته تغییر کرده و متفاوت شده است.

وی در ادامه افزود: دانش کلام با چهار موج تحول تا امروز مواجه شده است. اول)موج تعامل با تفکر اعتزال. دوم) موج تعامل با تفکر فلسفی و اشعری‌گری. سوم)موج تعامل با تفکر عرفانی و باطن‌گرایی. چهارم) موج تعامل با تفکر مدرن و اندیشه جدید.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان این‌که دانش کلام وظیفه مواجهه با دانش‌های جدید را دارد تأکید کرد: یکی از دانش های اصلی که وظیفه مواجهه با رقبای فکری را دارد،‌ دانش کلام است و موظف است بنیادهای معرفتی را در شرایط بحرانی بازشناسی و از اسلام دفاع کند.

وی در ادامه با اشاره به رسالت‌های دانش کلام در روزگار ما گفت: دانش کلام رسالت‌هایی دارد:  اول) حوزه نو فهمی معارف بنیادی دینی. در این حوزه دانش کلام موظف است به صورت مستمر به ذخایر دینی مراجعه و فهم کند. به چند دلیل به نوفهمی و نویابی نیاز داریم؛ الف)دانش کلام در طول تاریخ آنقدر مواجهه با دانشهای دیگر داشته است که دیگر نمی‌توان گفت صددرصد همان اموری است که در مطالب وحیانی وجود دارد.

وی افزود: ب)بخش زیادی از میراث کلام ما ناخوانده رها شده است یا خوانش علمی پیدا نکرده است، به همین دلیل نیاز به نوفهمی دارند.

حجت‌الاسلام دکتر سبحانی در بیان یکی از وظایف متکلم گفت: متکلم میراث وحیانی و اسلام را می‌شناسد و در رسالت دوم خود آن میراث را متناسب با فرهنگ زمانه ارائه می‌دهد. نسل معاصر و مدرن امروز نیازمند فهم درست و دقیق است.

وی به رسالت های بعدی متکلمان اشاره کرد و افزود: رسالت دوم متکلمان نوسازی منطق مواجهه کلام با پرسشهای عصر است زیرا ابزارهای دفاع روزبه‌روز جدید و نو می‌شوند. رسالت سوم متکلمان نقش چارچوب‌سازی برای دانشهای اسلامی است.

ایشان با بیان این‌که تا دانش کلام در جایگاه خود قرار نگیرد، باقی بحث های دینی نیز با مشکل روبرو می‌شوند، گفت: چگونه می‌توان از علوم انسانی اسلامی سخن گفت در حالی که هنوز انسان اسلام و انسانی که پیامبر (ص) معرفی می‌کند نمی‌شناسیم؟! انسان‌شناسی امروز ما با مشکل روبرو هست زیرا ما نمی‌دانیم با کدام انسان مواجه هستیم.

لازم به ذکر است دومین کارگاه آموزشی مدرسه تابستانی کلام امامیه از تاریخ یکم الی سوم شهریور به همت انجمن کلام اسلامی حوزه و با همکاری مرکز تخصصی آخوند خراسانی وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی، در سالن همایش های هتل ولایت مشهد برگزار می شود.

لینک کوتاه : https://ikq.ir/?p=700

برچسب ها

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

برچسب ها
ارتباط توحید عملی و حجاب و عفاف در تحقق امنیت دینی خانواده الاهیات تطبیقی بین الادیان الهیات زیارت اندیشه اسلامی ایده‌ها و شکاف‌ها در پژوهش مذاهب اسلامی ایمان ایمان و اخلاق ایمان و تربیت ایمان و سلامت روان ایمان و سیاست بازخوانی گزارش اجلاسیه صلح جهانی سئول تأثیر مبانی اندیشه مدرن بر جامعه اسلامی ایران و راه کارهای برون رفت از آن تاریخ کلام امامیه تقویت و تکمیل مبانی کلام ثبت نام دوره های آموزش انجمن کلام اسلامی حوزه جامعة الزهراء جایگاه عقل در علوم عقلی جایگاه عقل در قرآن و حدیث جایگاه عقل در مذاهب اسلامی خطبه فدکیه دین و چالش های روز روش های طراحی و گسترش شبهات دینی در جامعه زبان تخصصی و اصطلاح شناسی کلامی زیست مومنانه سلسله نشست های دین و چالش های روز شرح آیات العقاید عقل در اندیشه اسلامی قاعده دفع ضرر محتمل مبانی اخلاقی الهیات زیارت مبانی فکری و کلامی سلفیه مبانی کلامی اخلاق و معنویت مبانی کلامی الهیات زیارت مجمع عمومی مدرسه پائیزه مدل ایمن سازی ارتباط اجتماعی در امر جنسی بر اساس منابع اسلامی مشق کلام معنویت معنویت های نوظهور و چالش های فرهنگی و هویتی منهاج السنه نقد مبانی معرفت شناختی و روش شناختی الحاد مدرن همایش ملی زن، خانواده، امنیت پیام رئیس انجمن کلام حوزه چهارشنبه های اعتقادی کارگاه کرسی عملی ترویجی