• امروز : شنبه - ۶ مرداد - ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 27 July - 2024

اخبار ویژه

دیدار رئیس انجمن کلام اسلامی حوزه و رئیس پژوهشکده کلام اهل بیت علیهم السلام با تولیت عتبه عباسیه گزارش تصویری از بخش دوم نخستین همایش علمی”مدرسه کلامی کوفه” نخستین همایش علمی”مدرسه کلامی کوفه” با حضور و سخنرانی اساتید ایرانی و عراقی، روز چهارشنبه ۲ اسفند ماه در دانشگاه کوفه عراق برگزار شد. همایش علمی مدرسه کلامی کوفه به همت انجمن کلام اسلامی حوزه های علمیه در تاریخ چهارشنبه ۲ اسفند ۱۴۰۲ برگزار می گردد. پانزدهمین جلسه از سلسله نشست های “دین و چالش های روز” ویژه برنامه “چهارشنبه های اعتقادی” برگزار گردید. پانزدهمین جلسه از سلسله نشست های “دین و چالش های روز” ویژه برنامه “چهارشنبه های اعتقادی” برگزار می شود. چهاردهمین جلسه از سلسله نشست های “دین و چالش های روز” ویژه برنامه “چهارشنبه های اعتقادی” برگزار گردید. چهاردهمین جلسه از سلسله نشست های “دین و چالش های روز” ویژه برنامه “چهارشنبه های اعتقادی” برگزار می شود.

15

بیست و هفتمین نشست از سلسله نشست های همایش ” چالش های ایمان و عصر جدید” با موضوع ” تحلیل اخلاقی بودن ایمان بر اساس آیات و روایات” برگزار گردید.

  • کد خبر : 1360
  • ۰۸ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۱:۴۹

به گزارش روابط عمومی انجمن کلام اسلامی حوزه، بیست و هفتمین نشست از مجموعه نشست های همایش ” ایمان و چالش های عصر جدید” به همت انجمن کلام اسلامی حوزه علمیه و دانشکده الهیات پردیس فارابی دانشگاه تهران و با همکاری کمیته برگزاری کرسی های آزاداندیشی حوزه های علمیه برگزار گردید. جناب آقای دکتر  محمد […]

به گزارش روابط عمومی انجمن کلام اسلامی حوزه، بیست و هفتمین نشست از مجموعه نشست های همایش ” ایمان و چالش های عصر جدید” به همت انجمن کلام اسلامی حوزه علمیه و دانشکده الهیات پردیس فارابی دانشگاه تهران و با همکاری کمیته برگزاری کرسی های آزاداندیشی حوزه های علمیه برگزار گردید.

جناب آقای دکتر  محمد جواد فلاح ، دانشیار دانشگاه معارف اسلامی ، در این نشست که سه شنبه  گذشته ۴  خرداد ماه  ۱۴۰۰  با توجه به محدودیت های اعلام شده، بصورت مجازی برگزار گردید؛ به بیان نقطه نظرات خود پرداختند که خلاصه مطالب مطرح شده در ادامه آورده می شود:

 

از مسائلی که در باب رابطه ایمان و اخلاق مطرح است این مطلب است که آیا ایمان امری اخلاقی است یا به عنوان عامل و زیربنای اخلاق است یا اساسا ایمان را نمی توان به عنوان مقوله ای اخلاقی دانست و آن را به عنوان سرشت انسان امری تکوینی برشمرد. این مسئله با رویکردهای مختلف وظیفه گرایی، غایت گرایی و فضیلت محوری قابل بررسی است که بیشترین بررسی را می توان به جهت فضیلت گرایانه انجام داد چرا که معمولا از ایمان به عنوان یک فضیلت یاد می کنند . در منابع اسلامی مسئله ایمان امری تشکیکی است که در مرتبه خلقی با وجود آدمی سرشته شده ؛ در این مرحله و در این سطح ایمان امری تکوینی و وجودی است و نمی توان اطلاق اخلاقی بودن برآن داشت . هدایت تکوینی انسان بر اساس چنین ایمانی صورت می پذیرد، وجدان و الهام به خداوند از این جهت است. اما اگر برای ایمان مرتبه ای اختیاری است که یک نوع پذیرش و قبول کردن اختیاری در آن است در این صورت از اخلاقی بودن ایمان می توان سخن گفت. البته چنین پذیرشی دارای مراتبی است. مراتب اولیه ایمان که هنوز مستقر نشده و به ایمان مستودع نامیده اند. و مرتبه ای از ایمان که ایمان مستقر نامیده اند که در این مرتبه می توانیم از ملکه بودن و رسوخ ایمان در قلب یاد کنیم که با رویکرد فضیلت محوری متناسب تر است یا در برخی تعابیر اولیای دین از ایمان عاریه ای سخن آمده است در این صورت اطلاق اخلاقی بودن به چنین ایمانی چگونه است؟نتیجه آنکه بر اساس تعریف ایمان، اقسام ایمان، مراحل ایمان، عوامل و آثار ایمان می توان در باب اخلاقی بودن ایمان سخن گفت. اینکه عوامل اختیاری و صفات اکتسابی در تحقق ایمان دخالت دارند یا خیر یا اینکه ثمرات و آثار و نتایجی که بر ایمان مترتب می شوند اموری اخلاقی هستند یا خیر می تواند در تبیین اخلاقی بودن ایمان دخیل باشند.آنچه در آیات و روایات در باب ایمان منعکس یافته گویای رابطه عمیق و وثیق  اخلاق و ایمان است که رابطه ی این دو را ضروری  می داند. این رابطه گاهی علی و معلولی و گاهی تاثیر و تاثری است. در نهایت جدای از وجوب کلامی و اعتقادی ایمان می توان آن را امری اختیاری ، آگاهانه و بر اساس قصد و نیت افراد دانست.

 

لینک کوتاه : https://ikq.ir/?p=1360

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

برچسب ها
اخلاق الاهیات تطبیقی بین الادیان الهیات الهیات زیارت انجمن کلام انسان‌شناسی ایده‌ها و شکاف‌ها در پژوهش مذاهب اسلامی ایمان ایمان و اخلاق ایمان و تربیت ایمان و سلامت روان ایمان و سیاست بازخوانی گزارش اجلاسیه صلح جهانی سئول تأثیر مبانی اندیشه مدرن بر جامعه اسلامی ایران و راه کارهای برون رفت از آن تاریخ کلام امامیه تقویت و تکمیل مبانی کلام جامعة الزهراء جهان‌شناسی خطبه فدکیه دین دین و چالش دین و چالش های روز روابط عمومی روش های طراحی و گسترش شبهات دینی در جامعه زبان تخصصی و اصطلاح شناسی کلامی زیست مومنانه شرح آیات العقاید عقل در اندیشه اسلامی قاعده دفع ضرر محتمل مبانی فکری و کلامی سلفیه مبانی کلامی اخلاق و معنویت مدرسه پائیزه مشق کلام معاونت پژوهش معنویت معنویت های نوظهور و چالش های فرهنگی و هویتی منهاج السنه نشست نشست ها نقد مبانی معرفت شناختی و روش شناختی الحاد مدرن همایش علمی همایش ملی زن، خانواده، امنیت چهارشنبه چهارشنبه های اعتقادی کارگاه